Maal Hijrah: Gaza diserang

ASSALAMU'ALAIKUM...

Dah lama Husein tak update tentang benda-benda yang islamik terutamanya berkaitan dengan saudara kita di Palestin. Hati ini tersentak apabila mendengar khabar bahawa kali ni bumi Palestin diserang agak teruk. Setiap tahun, tentera zionis laknatullah akan menyerang umat Islam di Palestin pada tarikh maal hijrah atau disebut sebagai awal muharram. Mungkin kerana mereka mahu mengundurkan semangat pejuang-pejuang Islam bersempena tarikh maal hijrah.

''Ketika umat Islam di negara Malashia bertelagah isu doa awal bulan dan akhir bulan, regim Isrial menyerang negara Palistan.'' Begitulah status salah seorang senior Husein kat sini dalam facebooknya.

''Umat Islam di Palestin sibuk fikir nak baling batu ke nak baling bom. Umat Islam di Malaysia sibuk fikir nak guna IPhone ke nak Samsung S3.'' Ni pulak status dari Angel Pakai Gucci. 


Kenapa baru sekarang Husein nak post benda ni?? Bukan ke isu ni dah lapuk?? Kan tiap-tiap hari Palestin kena serang ??

"Buat apa la nak sibuk-sibuk pasal Gazalah, Palestin lah. Biarlah orang Arab sibuk pasal diorang tu. Umat Islam kat negara ni pon tak terbela lagi." 

Maaf, itu kenyataan pentingkan diri. Ukhuwwah ini ukhuwwah tanpa sempadan. Ukhuwwah ini ukhuwwah bukan kerana ras atau warna kulit, bukan! Ini ukhuwwah kerana Tuhan! Kerana Allah tidak mengajar kita agar tidak mengambil berat tentang saudara-mara kita di seluruh dunia. Kerana pada hakikatnya kita adalah sedarah dan seagama dan kita semua akan dikumpulkan di padang mahsyar bersama. Adakah salah jika kita berkumpul ramai-ramai di dunia ini dulu sebelum kita berkumpul di akhirat?? Ya, paling kurang adalah  mengumpulkan hati-hati kita agar bersatu hati dengan berdoa kepada Yang Maha Kuasa agar diberikan kekuatan dan kemenangan kepada pejuang-pejuang kita di seluruh dunia khususnya di Palestin.

Saat ini Israel sedang mengebom menggunakan pesawat F-16 ke atas Gaza iaitu antara penempatan paling padat di dunia!. Nak tahu rupa F-16? Ini dia pesawat F-16 buatan US yg sedang membunuh saudara2 kita di sana!!! - Sumber Fb Aqsa Syarif

Gaza.........
Satu-satunya peluang terakhir umat Islam di Palestin bahkan untuk seluruh dunia demi menjaga maruah agama yang suci. Setelah wilayah-wilayah lain telah ditawan dan diberikan tanah bumi Palestin kepada yang tidak sepatutnya, kini tinggallah wilayah Gaza sahaja yang ibarat telur dihujung tanduk. Jika kita alpa sesaat, mungkin Gaza juga hilang sebagaimana wilayah-wilayah lain di Palestin.

Pada kita derita itu
pada gagalnya peperiksaan
laparnya perut pada makanan
putusnya cinta pada kekasih pujaan
jauhnya ibu ayah dari dakapan
juga habisnya duit dalam bekalan


Pada mereka derita itu
Apabila rumah kediaman digesel trak
Harta benda serba serbi dirompak
maruah keluarga dipijak-pijak
anak bini dicincang oleh manusia tak berotak
tanah air Islam diinjak-injak

irama kita
adalah suara siti yang merdu
atau muzik rock yang bingit melegakan
atau suara Justin Bieber yang berhantu
atau suara K-Pop yang mendayu-dayu

irama mereka
bulddozer yang menghiasi setiap pagi
ketulan batu yang dicampak ke muka yahudi
Bom yang tak pernah sunyi berbunyi

sungguh sukar kita berada di tempat mereka
kita masih tak sanggup menerima ujian sedemikian mereka

berpisahnya kita dari keluarga cuma sementara
berpisahnya mereka dengan ayah,ibu, adik beradik adalah buat selama-lamanya

tanggisnya kita di dunia adalah kerana gagalnya kita dalam ujian
putusnya cinta atau geramnya pada manusia
tangisnya mereka di dunia kerana tidak dapat membunuh musuh Allah
kerana gagalnya mereka menemui kesyahidan

Rindu kita hanya bauan pada keluarga tercinta
Pada kekayaan melimpa ruah
pada umur yang panjang
agar keluarga kita lebih makmur membahagiakan

Rindu mereka pada wangian syurga tertinggi…
pada syahid tanpa henti
pada perjumpaan teragung
dengan Ilahi tercinta…

Siapakah kita berbanding mereka?

25 May 06
Muharikah
 (diubah sedikit oleh Husein Rider)

Disini Husein sediakan antara maklumat yang senang untuk korang cari berkaitan saudara-mara kita di Palestin. Sama-sama like  Fb Aqsa Syarif dan juga Fb Mini-Pavilion From Palestin With Love atau search Aqsa Syarif dan Mini Pavilion.

Terima kasih kerana membaca. Komen sket....

8 ulasan:

  1. Hanya mampu berdoa untuk warga palestine agar terus diberi kemenangan yang hakiki..amin2x ya rabbal alamin.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yup.. jgn lupa doa utk mereka.. moga dimakbulkan doa kalian

      Padam
  2. Amin...
    moga2 Allah sentiasa bersama mereka...
    InsyaAllah....

    BalasPadam
    Balasan
    1. amin..moga harapan daus dimakbulkan.. insyaAllah

      Padam
  3. semoga Allah akan membalas kekejaman zionis ini..

    BalasPadam
  4. semoga sedara2 kite kt sane selamat insyaallah..kite kt sini doakan yg terbaik je la.. skrg ni nk tgk sama ada negara2 islam yg berdekatan tolong ke x..

    BalasPadam
  5. pray for gaza.
    semoga saudara kita selamat disana dan semoga ALLAH sentiasa melindungi mereka. Amin

    BalasPadam

Dikuasakan oleh Blogger.